PDA

View Full Version : Problem with Grover 406c



Agmfsu
10-25-2012, 02:08 PM
I recently upgraded my SE custom 24 with the Grover 406c. I love them except I keep breaking the first string after light trem use. I've gone though 5 new sets after about an hours worth of play time. The strings always break at the tuner post. Has anyone else had this problem or have any recommendations?

CoreyT
10-25-2012, 02:21 PM
Nut Sauce for the nut slots?

]-[ @ n $ 0 |v| a T !
10-25-2012, 02:23 PM
Get a needle file and round the edge of the hole in the tuner post a little.

Or... go back to the PRS tuners. :)

sergiodeblanc
10-25-2012, 02:26 PM
I have had a similar problem with the non-PRS Gotoh locking tuners that share the same basic design. I would check to make sure there are no burrs in the hole of the tuner, and if so use a jewelers file LIGHTLY to smooth things down. It is important to not over-tighten the the locking barrel so hard as to cause a crimp at the little pin that is under the barrel. Best of luck, it was an infuriating experience to snap through all those E strings.

Agmfsu
10-26-2012, 11:58 AM
Thanks everybody. I went ahead and lubed the nut and filed the tuner with a serrated knife sharpener. My guess is that it is similar to a file like was suggested, it seemed to work perfectly. In addition I decided to switch the E and G string tuners on the headstock. So far with a good jam session last night the E string held up. I'll keep you posted if I have additional problems.